De fleste af os går igennem livet med et fornuftigt forhold til alkohol og andre rus- eller nydelses midler. Men mange ender desværre med at udvikle en afhængighed – og et deraf følgende misbrug – af de potentielt meget skadelige stoffer. Alkoholisme er særdeles udbredt i Danmark, og tusindvis af dødsfald kan på årsbasis føres direkte tilbage til et misbrug af alkoholiske drikke. Alkohol er et særdeles vanedannende stof, hvis virkning er meget effektiv, når det handler om at dæmpe følelsesmæssige reaktioner på svære livsbegivenheder.

Det hedder ikke ”at drukne sine sorger” uden grund. Mennesker, som er gået igennem livsændrende begivenheder – for eksempel et smertefuldt tab i forbindelse med et dødsfald i familien, en hård og langtrukken skilsmisse, eller en fyring, er i risikozonen for at havne i et misbrug af alkohol. En druktur kan lægge en dæmper på såvel angst og depression som vrede og afmagts følelser – for en tid. Disse følelser vil nemlig vende tilbage med fornyet styrke, når rusen aftager, og tømmermændene sætter ind. Og de kan kun afhjælpes med endnu mere alkohol – og så er den nedadgående spiral i fuld gang.

Få hjælp til at slippe alkoholismen med en effektiv alkoholbehandling

Hvis du – eller en af dine nærmeste – er kommet ud på den glidebane, som fører til et afhængigheds betinget misbrug af alkohol, bør du søge professionel hjælp hurtigst muligt. Du kan som misbruger, som ønsker afvænning, blive tilbudt et ophold på et af landets misbrugscentre, for eksempel Behandlingscenter Stien.

Som pårørende til en alkoholiker vil du bedst kunne hjælpe vedkommende ved at hjælpe til med at få et behandlingsforløb sat i stand. Og er der familie og børn involveret, vil I alle kunne deltage i det sideløbende familieforløb, som styrker sammenholdet i familien og sætter den i stand til at fungere for de primære støttepiller for den misbrugsramte i hans eller hendes nye, stoffri tilværelse.

Læs mere om alkoholbehandling på behandlingscenter-stien.dk