En hængekøje er en slynge, der er lavet af stof og et reb, der kan hænges mellem to punkter og bruges til at svinge, sove eller hvile sig i. Hængekøjer er noget af bedste, du kan tage med på dine rejser, de er lette, stærke og giver dig altid et sted at sove.

Hængekøjens start

Hængekøjen blev først udviklet af indfødte i Mellem- og Sydamerika til at sove i. Tidlige hængekøjer blev vævet fra barken på træer; dette blev senere erstattet af sisalfibre. Hængekøjer blev meget populære i Mellem- og Sydamerika, da de var gode i forhold til at undgå overførsel af sygdomme, insekt- og dyrebid, fordi de var hængt op over jorden. Det førte til, at folk var bedre beskyttet mod slanger, bidende myrer og andre skadelige væsener.

Hængekøjer blev bragt til Europa i 1492 af Christopher Columbus, da han tog dem med tilbage til Spanien fra de øer, der nu er kendt som Bahamas.

Tidligt brug af hængekøjen

Hængekøjen blev senere brugt ombord på skibe af sømænd for at give dem muligheden for en behagelig søvn, i stedet for at skulle sove på det våde, hårde og beskidte dæk. Hængekøjen maksimerede også den tilgængelige plads.

Opdagelsesrejsende og soldater brugte også hængekøjer, når de rejste i skovklædte områder, og i 1920’erne brugte forældre dem, mens deres børn lærte at kravle, så kunne de sætte barnet i hængekøjen og holde øje med dem.

Hængekøjens udvikling

Hængekøjen har altid været den samme; noget stof med et reb i, som den kan hænges op i. Hængekøjen er dog over tiden blevet mere komfortabel.

Hængekøjen er også udviklet til fritidsformål ved at have en hængekøje fastgjort til to punkter i haver, der ikke har to træer til at binde den op i. I dag kan man købe hængekøjer i forskellige størrelser, former og farver – og i meget forskellig kvalitet.

Hængekøjen i dag

I dag bruges hængekøjen i vid udstrækning til fritid og komfort, Rigtigt mange har smukke hængekøjer i deres have. Hængekøjer i dag er fremragende at have med på campingture eller til at have med, hvis man skal ud at rejse.